Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Fiscaal voordelig schenken

Geplaatst op: 03-12-2021, 11:30:27

December is traditiegetrouw de maand waarin de meeste schenkingen plaatsvinden. Lees onze 15 tips & trucs en maak optimaal gebruik van de mogelijkheden!

  1. Benut de jaarlijkse (dit jaar hogere!) vrijstelling
    Door jaarlijks gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling kunt u flink besparen op de erfbelasting. Een prettige bijkomstigheid is dat in 2021 de jaarlijkse schenkingsvrijstelling € 1.000 hoger is dan in andere jaren. Ouders kunnen hun kinderen dit jaar dus tot € 6.604 belastingvrij schenken! Het maakt daarbij niet uit hoe oud uw kind is en u hoeft voor deze schenking ook niet naar de notaris. Van de schenking hoeft de ontvanger ook geen aangifte te doen. Wilde u méér schenken dan de vrijstelling? Ook dat kan zonder gedoe: schenk in december het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling en in januari nóg een keer (u gebruikt dan de schenkingsvrijstelling van volgend jaar). Zo kunt u in een kort tijdsbestek een aardig stuk(je) van uw vermogen — belastingvrij — naar uw kinderen doorschuiven.

  2. Vergeet de kleinkinderen niet
    Een schenking die eerst naar uw kind gaat en later alsnog bij uw kleinkind terecht komt door middel van een schenking of door vererving, is fiscaal niet efficiënt. Schenkt u direct aan uw kleinkinderen (dit jaar belastingvrij € 1.000 méér dan normaal, namelijk € 3.244) dan bespaart u dubbel belasting!

  3. Schenk ook aan anderen
    Misschien heeft u geen (klein)kinderen maar wel nichtjes, neefjes, buren of gewoon vrienden aan wie u wat zou willen schenken. Ook hun kunt u in 2021 tot € 3.244 belastingvrij schenken. Wacht niet tot u overlijdt. Nu schenken scheelt al snel 30% aan erfbelasting. Op de vrijstelling van dit jaar is dat bijna € 1.000 per schenking! Een schenking met de warme hand is bovendien vaak prettiger dan een met de koude hand.

  4. Ouders, benut de verhoogde vrijstelling optimaal
    Als ouders kunt u uw kinderen tussen hun 18de en 40ste éénmalig een hoger bedrag schenken dan de normale vrijstelling, zonder tussenkomst van een notaris en zonder bijzondere bestemming (maximaal € 26.881). Dit bedrag kan worden opgerekt tot € 55.996 als de schenking wordt gebruikt voor een dure studie (moet via de notaris) of tot € 105.302 voor de eigen woning (jubelton, hoeft niet notarieel, zie ook tip 7!).

Schenkt u jaarlijks en is uw kind ook volgend jaar nog jonger dan 40? Stel het schenken van de hoge vrijstelling dan uit tot volgend jaar en benut dit jaar de extra hoge kalenderjaarvrijstelling van tip 1. Dat scheelt € 1.000 extra waarover geen schenkbelasting wordt geheven.


  1. Kies de hoge vrijstelling zorgvuldig
    U kunt van de bij tip 4 genoemde hoge vrijstellingen slechts één benutten. U kunt dus aan hetzelfde kind niet belastingvrij € 26.881 geven en daarnaast nog eens € 105.302 voor de woning, ook niet als dat een ander kalenderjaar betreft.

Maar: van de hoge vrijstelling van € 105.302 is bij schenkingen aan kinderen € 26.881 vrij besteedbaar. Wilt u nu alvast € 26.881 belastingvrij schenken? Vraag dan in de aangifte om de hoge vrijstelling voor de woning. U heeft dan nog de komende 2 jaar de mogelijkheid om de schenking belastingvrij aan te vullen tot € 105.302.


  1. Pas op met combineren vrijstellingen
    Alle schenkingen van één belastingjaar worden bij elkaar opgeteld. De éénmalig verhoogde vrijstelling komt in plaats van de gewone jaarlijkse vrijstelling. Schenkt u de hoge vrijstelling, dan kunt u daarnaast dus niet óók de jaarlijkse vrijstelling schenken. Dat wil zeggen: schenken kan wel, maar dan moet de ontvanger daarover schenkbelasting betalen.

Er is één uitzondering op deze regel. Wie de hoge vrijstelling voor de eigen woning in delen schenkt, kan alléén in het eerste jaar de gewone jaarlijkse vrijstelling niet benutten. In de twee volgende jaren mag dat wel!


  1. Haal alles uit de jubelton
    We stipten bij tip 4 de jubelton al even aan. Dankzij de hoge éénmalige schenkingsvrijstelling is het mogelijk belastingvrij tot € 105.302 te schenken voor de eigen woning. Het mooie aan deze vrijstelling is dat ze voor iedereen geldt. Voor (groot)ouders die aan hun (klein)kinderen willen schenken, voor tantes en ooms die aan hun nicht of neef willen schenken, voor buren en voor vrienden. Voorwaarde is dat de ontvanger minimaal 18 jaar maar nog geen 40 jaar is. De regel dat schenkingen worden beschouwd als verkrijging uit de nalatenschap als ze binnen 180 dagen voor het overlijden zijn gedaan, geldt niet voor de éénmalig verhoogde vrijstellingen. Kort voor een voorzien overlijden aan een neefje of nichtje een ton schenken voor de eigen woning, is een prima manier om te besparen op erfbelasting. Heeft de beoogde ontvanger van de jubelton de leeftijd van 40 jaar al bereikt, maar diens echtgeno(o)t(e) of geregistreerd partner nog niet? Dan kan de éénmalig verhoogde vrijstelling toch nog worden toegepast door te schenken aan het kind op basis van de leeftijd van de partner. Soms kan dat ook bij samenwoners.

Vraag deskundig advies over de fiscale en financiële gevolgen voor schenker èn ontvanger vóórdat u deze vrijstelling gebruikt! Van de betaling van de schenking èn van het gebruik van de schenking moeten schriftelijke bewijzen zijn.

LET OP: De jubelton is er nog in 2021 en zoals het er nu naar uitziet ook in 2022. Houd er wel serieus rekening mee dat een volgend kabinet de vrijstelling kan afschaffen. De oorzaak voor het instellen van deze bijzondere schenkingsmogelijkheid — het grote aantal huizen dat onder water stond — ligt inmiddels achter ons. Bovendien blijken de ontvangers de vrijstelling vaak te gebruiken om een duurder huis te kopen in plaats van minder te lenen.


  1. Overweeg een familiebanklening
    De eerste jaren is een familiebanklening is op de lange duur vrijwel altijd voordeliger dan een schenking. Zo’n familiebank kan duizenden euro’s voordeel opleveren, maar als annuïtair wordt afgelost, loopt dat voordeel snel terug. Bovendien neemt met het verstrijken der jaren de kans toe dat over de lening een keer erfbelasting moet worden betaald. Fiscaal is het dus het overwegen waard met een familiebanklening te beginnen en bijvoorbeeld na verloop van tijd kwijtschelding te overwegen. Als de geldlener nog geen 40 is, kunt u de jubelton gebruiken door de schuld (deels) kwijt te schelden. Is uw kind tegen die tijd ouder, dan kunt u de schuld geleidelijk reduceren door jaarlijks gebruik te maken van schenkingsvrijstelling.

  2. Veel vermogen? Schenk de top eraf!
    Bij grotere vermogens kan het voordelig zijn om grotere belaste schenkingen te doen. Omdat schenkingen tegen precies dezelfde tarieven worden belast als bij erven, kan schenken een forse besparing opleveren als het belaste deel van de toekomstige erfenis (het bedrag dat na de vrijstelling overblijft dus!) groter is dan ruim € 128.000 per erflater per erfgenaam. Schenk bijvoorbeeld naast de vrijstelling het bedrag van de eerste tariefschijf van afgerond € 128.000 aan een kind. Deze € 128.000 wordt dan niet belast met 20% erfbelasting maar ‘slechts’ met 10% schenkbelasting. Dat is een besparing van € 12.800. Zie ook het kader ‘Tarieven schenken & erven (2021)’.

  3. Schenk met uitsluitingsclausule
    Wilt u niet dat uw schoonzoon of -dochter bij een eventuele scheiding aanspraak op het geschonken bedrag kan maken? Maak dan gebruik van de ‘uitsluitingsclausule’ (ook wel ‘anti-schoonzoonbepaling’ genoemd...). De uitsluitingsclausule moet u direct bij het doen van de schenking opnemen. Vermeld op de bankoverschrijving bijvoorbeeld ‘schenking aan mijn kind onder uitsluitingsclausule (zie akte d.d. ...)’. Van geld dat op een gezamenlijke rekening terecht komt, is lastig aan te tonen dat het slechts één persoon toebehoort. De ontvanger van de schenking kan het bedrag dus het best op een aparte bankrekening zetten. Bij een eventuele scheiding is dan eenvoudig vast te stellen hoeveel er nog van over is.

  4. Doe uzelf niet tekort
    Geef geen geld weg dat u zelf misschien nog nodig heeft. Houd geld beschikbaar voor grote uitgaven en voor hulp in de huishouding, zorg of woningaanpassing vanwege ouderdom of afnemende gezondheid. Vergeet ook niet — indien nodig — geld te reserveren voor het opvangen van een inkomensterugval door overlijden van een van beide partners.

  5. Overweeg ‘papieren’ schenking
    Houdt u het geld liever nog even in uw portemonnee maar wilt u wel vermogen overhevelen? Overweeg dan op papier te schenken. Voor deze vorm van schenken heeft u normaal gesproken een notaris nodig (‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’). Vanwege de notariskosten en de fiscale verplichting om daadwerkelijk jaarlijks 6% rente te betalen, is deze methode echter vaak niet aantrekkelijk. Voor bedragen tot de jaarlijkse schenkingsvrijstelling is ‘schenken en teruglenen’ een prima alternatief. Maar dan moet u het wel goed doen.

  6. Schenk herroepelijk
    Door herroepelijk te schenken kunt u de schenking altijd weer terugdraaien. Doe dat bijvoorbeeld voor het geval u het geld onverhoopt toch nog zelf nodig heeft, de toeslagen van de ontvanger gevaar lopen door een te hoog vermogen of de ontvanger in de bijstand dreigt te komen en verplicht zou kunnen worden eerst het eigen vermogen — waaronder uw schenking — op te eten voordat hij recht krijgt op bijstand. U moet bij de schenking wel direct vastleggen dat de schenking herroepen kan worden. Zet op de bankoverschrijving onder mededelingen de tekst ‘herroepelijke schenking (zie akte d.d. …)’, en bewaar het afschrift zorgvuldig.

LET OP: Als u de hoge schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wilt gebruiken, mag u niet herroepelijk schenken!


  1. Stel een volmacht of levenstestament op
    Tijdens uw leven kan er een moment komen dat u zelf niet meer in staat bent uw eigen (financiële) zaken te regelen. Als u niets heeft vastgelegd, kunnen anderen niet zomaar de zaken van u overnemen. Stel daarom een notariële volmacht of levenstestament op. Daarin kunt u laten opnemen dat de gevolmachtigde bevoegd is tot het doen van schenkingen.

  2. Pas op voor box 3
    U dient zich goed te realiseren dat het wegschenken van uw vermogen (in welke vorm dan ook) in de regel pas zin heeft als u ook na het doen van de schenking de vrijstelling in box 3 volledig benut en de ontvanger niet in een hogere box 3-schijf valt. Betaalt u bijvoorbeeld geen vermogensrendementsheffing in box 3 omdat uw vermogen voornamelijk uit uw eigen woning bestaat en hebben de begunstigden van de schenking wèl vermogen in box 3, begin dan vooral niet te vroeg met het overhevelen van uw geld (met uitzondering van de éénmalige woningschenkvrijstelling of ‘jubelton’). Doet u dat wel, dan betalen de ontvangers jaarlijks 0,56%-1,71% belasting in box 3. De besparing op de erfbelasting wordt dan al snel ongedaan gemaakt door de extra inkomstenbelasting in box 3!

Betaalt de ontvanger van de schenking in box 3 geen of 0,56% belasting en betaalt u 1,35% of zelfs 1,71%? Dan levert schenken naast de erfbelastingbesparing ook nog een belastingvoordeel op in box 3.

TARIEVEN EN VRIJSTELLINGEN SCHENKEN & ERVEN 2021

Voor de schenkbelasting gelden dezelfde tarieven als voor de erfbelasting, maar de vrijstellingen zijn niet gelijk. Maak gebruik van de vrijstellingen en bespaar maximaal op de erfbelasting.

verkrijger

vrijstelling

tarief belaste deel erfenis/schenking

bij erven

bij schenken per kalenderjaar (1)(2)

de eerste 128.750

het meerdere

partner

671.910 (3)

3.244

10%

20%

kinderen

21.282 (4)

6.604

10%

20%

kleinkinderen

21.282

3.244

18%

36%

achterkleinkinderen

2.244

3.244

18%

36%

ouders

50.397

3.244

30%

40%

overige verkrijgers

2.244

3.244

30%

40%

(1) Alle gewone jaarlijkse schenkingsvrijstellingen zijn voor 2021 met € 1.000 verhoogd.
(2) Voor iedereen geldt dat de vrijstelling éénmalig kan worden verhoogd (tot € 105.302 in 2021) als de schenking wordt gebruikt voor de eigen woning (‘jubelton’), op voorwaarde dat de begiftigde minimaal 18 jaar en nog geen 40 jaar is. Van de betaling van de schenking en van het gebruik van de schenking moeten schriftelijke bewijzen zijn. Ouders mogen hun kinderen (minimaal 18 en nog geen 40) in plaats van de jubelton ook éénmalig een van schenkbelasting vrijgesteld bedrag schenken van € 26.881 (vrij te besteden) of € 55.996 (voor een dure studie, dat moet dan wel notarieel). Wie méér geschonken krijgt dan de gewone jaarlijkse vrijstelling moet altijd aangifte doen.
(3) Als de nabestaande recht krijgt op nabestaandenpensioen of een nabestaandenlijfrente, heeft dat gevolgen voor de vrijstelling. De vrijstelling is echter nooit lager dan € 173.580.
(4) Zieke en gehandicapte kinderen (grotendeels op kosten van de overledene onderhouden): € 63.836.

Bron: artikel van 1 december 2021 op www.fiscalert.nl

Ga terug naar de vorige pagina